Orff Eğitimi Almanın Yararları

20-02-2023 15:40
Orff Eğitimi Almanın Yararları

Orff Schulwerk Eğitimi Hakkında Merak Edilenler

Son yıllarda anne babaların en çok rağbet gösterdiği çocuk kurslarından biri olan orff eğitimi hakkında pek bilgi sahibi olmayanların sayısı da azımsanamayacak düzeyde. Biz de bu nedenle orff nedir sorusuna kapsamlı bir yanıt vererek orff eğitimi hakkındaki soru işaretlerinizi gidermek istedik.

Orff Schulwerk metodu olarak da isimlendirilen orff eğitimi, besteci Carl Orff ve dansçı Gunild Keetman tarafından geliştirilen bir çocuk eğitim yaklaşımıdır. Metodun iki geliştiricisinin meslekleri bile orff nedir sorusuna yanıt verirken ciddi bir ipucunu yakalamamızı sağlıyor. Çünkü orff eğitimi denince akla ilk gelen özelliği müzik ve hareketi bir araya getiren yapısıdır.

Orff Eğitimi Katı Kurallar İçermez!

Orff eğitimi nedir sorusunu yanıtlarken göz önünde bulundurulması gereken en önemli noktalardan biri katı kurallardan uzak olmasıdır. Aksine orff eğitimi programları çocukların yaratıcılığına ve öğrenme becerisine göre şekil alır. Katılım esasına dayanan orff eğitimi, ritme büyük önem verir. Ritmin harekete geçirici yönünden yararlanılan orff eğitimi derslerinde, çocukların çeşitli çalgıları kullanarak kendilerini ifade etmesi beklenir.

Ancak orff nedir sorusunu yalnızca ritim ve perküsyon enstrümanlarıyla yanıtlamak mümkün değildir. Orff Schulwerk metoduna göre en doğal enstrüman sestir. Bu nedenle orff eğitimi sırasında çocuklar seslerini de kullanması yönünde teşvik edilir. Doğaçlamanın ön planda olduğu orff eğitimi; aynı zamanda dans, dil, konuşma ve bedensel farkındalık gibi becerilerin gelişmesine de büyük katkı sağlar.

Orff Eğitimi Çok Yönlü Gelişimi Destekler!

Daha çok okul öncesi dönemde yararlanılan Orff Schulwerk eğitimi, çocukların çok yönlü gelişimini desteklediği için özel bir öneme sahiptir. Temel müzik becerilerini kazandırmanın yanı sıra orff eğitimi, çocukların kendilerini ifade edebilmesi, sosyal hayatta daha başarılı iletişim kurabilmesi, odaklanmayı geliştirmesi, duygusal zekaya katkısı, bilişsel becerilerin gelişimini hızlandırması gibi birçok artıyı barındırır.

Bu yönüyle orff eğitimi çocukları beynin farklı bölümlerini kullanmaya teşvik ederek aynı anda görsel, işitsel, bedensel, sözel ve matematiksel zekanın gelişimini sağlar. Üstelik tüm bu kazanımların son derece eğlenceli bir ortamda gerçekleştiğini de göz ardı etmemek gerekir.

Orff Eğitimi İçin Kullanılan Enstrümanlar

Orff nedir sorusuna genel olarak yanıt verdiğimize göre biraz da orff eğitimi içeriğine göz atabiliriz. Orff eğitimi için kullanılan enstrümanlara göz atmak bile içeriğin ne kadar zengin olduğunu görmek için yeterlidir. Genel olarak ritme ve harekete dayalı orff eğitimi için kullanılan enstrümanların bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ritim çubukları,
  • Boomwhackers,
  • Çelik üçgen,
  • Zil,
  • Gong,
  • Marakas,
  • Kastanyet,
  • Timpani,
  • Ksilofon,
  • Tef,
  • Glockenspieller,
  • Davul

Orff Eğitimi Kabule Dayalıdır!

Orff eğitimi nedir sorusuna yanıt vermek için  Orff Schulwerk programında en önemli noktalardan birinin de kabul olduğunu hatırlatalım. Yukarıda saydığımız birçok enstrüman orff eğitimi sırasında çocukların kullanımına hazır bir şekilde sınıf ortamında yer alır. Buna ek olarak her çocuk enstrüman çalmak zorunda değildir. Kimi çocuklar dans etmeyi kimileri enstrümanlara sesiyle eşlik etmeyi kimileri de yalnızca izlemeyi tercih edebilir.

Orff eğitimi tüm çocukların aynı anda farklı ama birlikte bir şeyler yaptığı özgür bir platform oluşturur. Orff eğitimi sayesinde çocuklar sosyopsikolojik açıdan gelişir, yardımlaşmanın ve dayanışmanın önemini bilen tolerans sahibi bireyler haline gelir.

Yaratıcı ve Özgüvenli Çocuklar İçin Orff Eğitimi

Orff kursu ile çocuğunuzun yeteneklerini keşfedebilir, müzikal becerilerin yanı sıra sosyal, bilişsel, duygusal ve ruhsal açıdan gelişimini tamamlamış, kendine güveni yüksek bir birey olarak hayata atılmasını sağlayabilirsiniz. Çocuklarınızın geleceğini orff eğitimi ile inşa edin.

Orff nedir sorusuna daha kapsamlı bir yanıt bulmak ya da orff eğitimi dersliklerimizi kendi gözlerinizle görmek için Müzik Akademi'yi ziyaret edebilir, eğitim danışmanlarımız ve eğitmenlerimizle çocuk gelişiminde müziğin rolü üzerinde konuşarak hangi çocuk müzik kursunun çocuğunuz için daha uygun olabileceğine karar verebilirsiniz. Geleceğe yaratıcı ve özgüvenli çocuklar yetiştirmek için siz de ailemizin bir parçası olun!

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.